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REPLY COMMENTS OF THE UNION OF CONCERNED SCIENTISTS ON THE

ADMINISTRATIVE LAW JUDGE’S RULING REQUESTING COMMENTS ON 

PROCUREMENT EXPENDITURE LIMITATIONS FOR THE RENEWABLES

PORTFOLIO STANDARD PROGRAM

Pursuant to the January 24, 2012 Ruling Requesting Comments on Procurement Expenditure

Limitations for the Renewables Portfolio Standard Program (“Ruling”), the Union of Concerned

Scientists (“UCS”) respectfully submits these reply comments.

The Commission should not include transmission, resource adequacy, or other “indirect 
costs” in its calculation of the RPS procurement mechanism.

I.

UCS disagrees with comments submitted by the Energy Producers and Users Coalition, the

California Large Energy Consumers Association, and the California Manufacturers and Technology

Association (“EPUC/CLECA/CMTA”) and the Division of Ratepayer Advocates (“DRA”) that the

Commission should consider transmission costs associated with the 33 percent Renewables Portfolio

Standard (“RPS”) in the development of the RPS procurement expenditure limitation.1 The

Legislature intentionally excluded these costs and Public Utilities Code § 399.15(d)(3), as amended

by Senate Bill (“SB”) 2 (IX) explicitly states that “indirect expenses” including “transmission

upgrades” shall not be considered procurement expenditures and shall not be included in the

procurement expenditure limitation. Furthermore, it is likely that the construction of new

transmission lines to serve renewables for the RPS program will also be utilized by non-renewable

energy resources. Interconnections to new transmission lines will be staggered. A new transmission

line might be built in large part to connect specific RPS-eligible resources, but may also interconnect

generation resources that are not RPS-eligible many years later. It would be nearly impossible for

EPUC/CLECA/CMTA at 7; DRA at 5.
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the Commission to parse out the portion of transmission construction costs attributable to renewables

versus non renewables.

UCS also disagrees with DRA and Southern California Edison Company (“SCE”) that the 

RPS procurement expenditure limitation should incorporate integration costs.2 Integration costs,

including charges for flexible ramping capacity will vary depending on the location of the renewable

energy resource, timing of generation, and what else may or may not be available to generate

electricity at any given moment on the system. While renewable energy generation resources

introduce added variability to the electricity system, balancing area authorities deploy generation

resources to ensure reliability and manage the variability inherent in electricity load independent

from renewables. Integration costs to the system will be very difficult to parse out and attribute to

specific renewable energy resources and therefore should be considered indirect, and ineligible for

inclusion in the RPS procurement expenditure limitation.

Commission should not adopt an annual RPS procurement expenditure limitation for 
each retail seller.

II.

UCS disagrees with EPUC/CLECA/CMTA that “SB 2 (IX) requires that the cost limitation

;i3for each utility be an annual cost limitation, as explicitly described in P.U. Code § 399.15(g)(2)(A).

One of the major differences between the 20 percent RPS program and the 33 percent RPS program

is the establishment of multi-year compliance periods. The Commission is explicitly prohibited from

requiring a specific quantity of procurement from any intervening year between compliance periods.4

However, retail sellers are required to make “reasonable progress” in each of the intervening years,

and the Commission established a cumulative amount of RPS-eligible electricity that must be

2 DRA at 3; SCE at 7.
3 EPUC/CLECA/CMTA at 11.
4 See Pub. Util. Code § 399.15(b)(2)(C)
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procured over an entire compliance period in D.l 1-12-020.5 Given the cumulative requirements of

each compliance period and the explicit flexibility afforded in the intervening years by SB 2 (IX), it

does not make sense for the Commission to establish annual RPS procurement expenditure

limitations for each utility. Furthermore, the section of the statute that EPUC/CLECA/CMTA

reference in initial comments refers to the Commission’s responsibility to monitor the status of the

cost limitation in order to ensure compliance with the 33 percent RPS requirement. In this regard, it

is reasonable for the Commission to monitor the RPS procurement expenditure limitation on an

annual basis and adjust assumptions of expected costs with actual costs once projects have come

online and are generating electricity.

III. The Commission should not use the RPS expenditure limitation to approve or deny any 
specific RPS contract.

UCS disagrees with EPUC/CLECA/ CMTA and Pacific Gas and Electric Company

(“PG&E”) that the Commission should apply the RPS procurement expenditure limitation to its

evaluation of individual RPS contracts.6 In doing so, UCS is not suggesting that the utilities and the

Commission remain unaware of how an individual contract will impact the overall procurement cost

limitation, but points out that the Commission has no authority to deny a contract solely on the basis

of how it will impact the RPS procurement expenditure limitation. Section 399.15(f) is clear that if

the cost limitation is insufficient to support additional RPS procurement, an electrical corporation

“may refrain from entering into new contracts or constructing facilities beyond the quantity that can

be procured within the limitation, unless eligible renewable energy resources can be procured

without exceeding a de minimis increase in rates.” (emphasis added) The word “may” in this

sentence is key. If the Commission was required to apply the RPS procurement expenditure

limitation to each contract, and reject any RPS contract submitted for approval that appeared to

5 See Pub. Util. Code § 399.15(b)(1)(B)
6 EPUC/CLECA/CMTA at 18; PG&E at 18.
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exceed the cost limitation, a utility would not have a choice as to whether it should or should not

refrain from signing new contracts once the cost limitation is reached. It is clear that SB 2 (IX) gives

the utilities the choice to continue entering into RPS contracts (and necessarily submitting them for

Commission approval) and moreover requires them to do so as long as the procurement does not

exceed a de minimis increase in rates.

The Commission should not include costs associated with customer-side renewable 
energy programs except for any RECs purchased to meet RPS requirements.

IV.

UCS disagrees with the DRA that if the California Energy Commission (“CEC”) allows

RECs purchased from customer-side programs to count towards RPS requirements, “the cost of these

programs should count towards the [RPS procurement expenditure] limitation.”7 It is clear that any

RECs purchased from customer-side programs like the California Solar Initiative would be

considered “procurement credited toward achieving the renewables portfolio standard” and therefore

should be included in the expenditure limitation.8 However, the customer-side programs DRA refers

to in its comments were not created in order to achieve the 33 percent RPS and already have

established budgets to control costs. There is nothing in SB 2 (IX) that gives the Commission the

authority to impose additional cost limits on these programs, or include the costs associated with

these programs in the procurement expenditure limitation that is specifically created for the RPS.

Respectfully submitted,

/

Laura Wisland
UNION OF CONCERNED SCIENTISTS 
2397 Shattuck Avenue, Suite 203 
Berkeley, CA 94704 
Phone: (510)843-1872 
E-Mail: lwisland@ucsusa.org

Dated: March 1, 2012

7 DRA at 3.
8 Pub. Util. Code § 399.15(d)(2)
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VERIFICATION

I, Laura Wisland, am a representative of the Union of Concerned Scientists and am

authorized to make this verification on the organization’s behalf. The statements in the

foregoing document are true to the best of my knowledge, except for those matters which are

stated on information and belief, and as to those matters, I believe them to be true.

I declare under penalty of perjury that the foregoing is true and correct.

Executed on March 1, 2012 in Berkeley, California.

Laura Wisland
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