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SUBJECT INDEX OF RECOMMENDED CHANGES

Pursuant to California Public Utilities Commission Rule 14.3(b), Pacific Gas and Electric

Company (“PG&E”) provides the following subject index of recommended changes to the

Proposed Decision Adopting Local Procurement Obligations for 2014, A Flexible Capacity

Framework, and Further Refining the Resource Adequacy Program (“PD”) issued by

Administrative Law Judge Gamson on May 28, 2013:

1. PG&E recommends that the PD be clarified to recognize that economic bids into the day- 
ahead and real-time California Independent System Operator (“CAISO”) markets are 
only required, to the extent possible, for flexible resources that a load-serving entity 
(“LSE”) claims, or commits, as a flexible capacity resource adequacy (“RA”) resource 
for the purpose of meeting its flexible RA procurement target, rather than all qualified 
flexible resources.

2. PG&E requests clarification that the 2015 flexible RA procurement obligation will be 
based on the calculated system flexibility requirement, rather than the amount of 
available flexible capacity in each LSE’s portfolio.

3. PG&E requests modification to the PD to recognize that it is premature to conclude that 
the flexible capacity required to operate the system will increase almost exclusively as a 
function of the 3-hour ramp.

These three recommendations are discussed in detail in PG&E’s comments. In addition, PG&E

has included in Appendix A to its comments recommended changes to the PD.
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Pursuant to the California Public Utilities Commission (“Commission”) Rules of Practice 

and Procedure 14.3(b), Pacific Gas and Electric Company (“PG&E”) respectfully submits these 

comments on the Proposed Decision Adopting Local Procurement Obligations for 2014, A 

Flexible Capacity Framework, and Further Refining the Resource Adequacy Program (“PD”) 

issued by Administrative Law Judge Gamson on May 28, 2013.

In general, PG&E supports the PD, including the PD’s adoption of a flexible capacity 

framework with mandatory procurement obligations beginning in 2015. PG&E appreciates the 

PD’s recognition of the need to impose flexible capacity procurement obligations in the near­

term to ensure continued reliability of California’s electric system. PG&E also appreciates the 

PD’s recognition that the proposed flexible capacity framework may require further refinement 

between now and June 2014, before implementation of mandatory procurement obligations in 

2015. However, PG&E has concerns about some aspects of the non-binding flexible capacity 

showing for 2014 and the expectations implied by the PD for 2014.

PG&E recommends three modifications to the PD. First, PG&E recommends that the PD 

be clarified to recognize that economic bids into the day-ahead and real-time California 

Independent System Operator (“CAISO”) markets are only required, to the extent possible, for 

flexible resources that a load-serving entity (“LSE”) claims, or commits, as a flexible capacity 

resource adequacy (“RA”) resource for the purpose of meeting its flexible RA procurement 

target, rather than all qualified flexible resources. Second, PG&E requests clarification that the 

2015 flexible RA procurement obligation will be based on the calculated system flexibility 

requirement, rather than the amount of available flexible capacity in each LSE’s portfolio. 

Finally, PG&E requests modification to the PD to recognize that it is premature to conclude that 

the flexible capacity required to operate the system will increase almost exclusively as a function 

of the 3-hour ramp.
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A. Flexible Resources Should Only Be Obligated To Submit Economic Bids If 
They Are Committed As Flexible To Meet The LSE’s2014 Flexible Capacity 
Procurement Target Or 2015 Flexible Capacity Procurement Obligation

Appendix A of the PD states that “[e]ach LSE shall report all its qualified flexible 

resources in the annual and monthly RA filings” and “[utilities and LSEs (or their Scheduling 

Coordinators) shall, to the extent possible, submit economic bids into the day ahead and real time 

markets for the flexible resources reported in their monthly filings.”- PG&E is concerned that 

the reference to “qualified” flexible resources could be interpreted as any resource under contract 

with the LSE that is on the effective flexible capacity (“EFC”) list maintained by the CAISO and 

for which the LSE has contractual rights to the EFC. Therefore, it could be interpreted that all 

flexible resources, whether or not the LSE is committing those resources to meet its forward 

flexible capacity procurement target or obligation, will be required to submit economic bids into 

the day-ahead and real-time markets. Flowever, as with local RA, the LSE may not wish to 

commit all of its qualified flexible resources to meet the flexible RA procurement target (for 

2014) or obligation (starting in 2015). Not committing some flexible RA resources allows an 

LSE to substitute resources later, if needed, to account for unforeseen outages of committed 

resources. In addition, it is possible that there are resources on the EFC list for which the LSE is 

under contract for the resource, but does not have rights to the flexibility of the resource. LSEs 

should have the option to contract for the flexibility of the resource only when needed to meet 

their flexibility procurement target or obligation. Requiring the LSE to procure the EFC of all 

resources under contract, whether or not they are needed to meet the LSE’s flexible capacity 

procurement target or obligation, could unnecessarily increase customer costs. For these 

reasons, it is not appropriate to set an expectation that all qualified flexible resources be bid into 

the day-ahead and real-time markets. Rather, only flexible resources that LSEs commit, or 

claim, as flexible resources in order to meet the LSE’s flexible capacity procurement target or 

obligation should be expected to bid economically into these markets.

1/ PD, Appendix A at p. 4.
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PG&E recommends that the annual reporting of flexible resources include both a 

designation of flexible resources claimed for the purpose of meeting the flexible capacity RA 

procurement target (for 2014) or obligation (starting in 2015) and a designation of all eligible 

flexible resources online and whose EFC is under a contract with the LSE in which the rights to 

the flexible attributes are conveyed to the LSE for that time period. The monthly reports would 

only include those resources committed as flexible RA for that particular month. This is 

consistent with the current process for reporting local RA and allows the Commission insight 

into the current availability of flexible resources for each LSE (through the annual year-ahead 

report) without unduly constraining the LSEs’ commitment of resources. Templates for 

reporting flexible capacity on an annual and monthly basis should be provided by early August.

Limiting the economic bidding expectation for 2014 to only those flexible resources that 

the LSE claims for flexible RA, although not binding, would provide a more realistic portrayal of 

how the LSEs might comply with their flexible capacity procurement obligation once they 

become mandatory and binding in 2015. It is important that 2014 is representative of behavior to 

be expected once procurement obligations are mandatory, as the PD indicates that an analysis of 

bidding behavior for the units reported as flexible will be conducted in 2014 for consideration in 

future refinement of the flexible capacity framework. Another benefit of this approach is that the 

Commission gains insight into which resources are most likely to be claimed as flexible RA, 

rather than just knowing the level of qualified flexible resources for each LSE. While the PD 

recognizes that such bidding requirements would not be binding for 2014, the LSEs should make 

a “good-faith effort” to meet this expectation for the benefit of gaining experience and practice 

with binding requirements expected for 2015 and to better inform the Commission and the 

CAISO for future analysis and policymaking on flexible capacity procurement obligations.

PG&E recommends modifications to Ordering Paragraph 6 to address these concerns.

The modified language is found in Attachment A.
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B. Allocation Of System Flexible Capacity Requirements Should Form The 
Basis For Determining Each LSE’s2015 Flexible Capacity Resource 
Adequacy Procurement Obligation

PG&E recommends that the PD be clarified to recognize that the basis for determining 

2015 flexibility procurement obligations for each LSE is the calculation of system flexible 

capacity requirements allocated to each LSE based on the LSE’s monthly share of coincident 

peak load. These formulas are shown in Appendix A of the PD. The procurement obligation 

imposed on LSEs should be based solely on the requirements of the system and a methodology 

for allocating those requirements.

The availability of flexible capacity to LSEs should not provide the basis for determining 

whether or not mandatory flexible procurement obligations should be imposed on LSEs. Rather, 

flexible capacity procurement obligations should be imposed if such flexibility is required to 

operate the system in a reliable manner and flexible generation resources must be made available 

to the CAISO in order to ensure system reliability. As the PD states in Finding of Fact 5, “[t]he 

adoption of a flexible capacity requirement as part of the resource adequacy program will help 

ensure that flexible capacity is operationally available to the ISO to maintain grid reliability.” 

(emphasis added)

Additionally, language found in Conclusion of Law 11 should be amended to clarify that 

the referenced formula identifies flexible capacity “requirements” rather than flexible capacity 

“need.” This will ensure consistency with the use of the terms “requirements” and “need” as 

they are used in the Commission’s Long-Term Procurement Plan (“LTPP”) proceedings while 

also maintaining consistency with State law. In Decision 12-12-010 Adopting 2012 LTPP Track 

2 Assumptions and Scenarios, the Commission recognized that, “[tjhese assumptions will be 

used for forecasting system reliability needs for California’s electricity grid.”- (emphasis added) 

The decision goes on to explain that the purpose of Track 2 (the systems need track) is to 

determine the overall long-term need for new system reliability resources. The decision also

2/ D.12-12-010 at p. 1.
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notes that “[scenarios should inform the transmission planning process and the analysis of 

flexible resource requirements to reliability integrate and deliver new resources to loads. - 

(emphasis added) Furthermore, Public Utilities Code Section 380 requires that “[t]he 

Commission in consultation with the Independent System Operator, shall establish resource 

adequacy requirements for all load-serving entities.”- (emphasis added) Thus, the legislature is 

clearly defining the purpose of the RA program to be the determination of system requirements 

and not system needs. There is a clear distinction between requirements and need that should be 

recognized in the PD, consistent with how those terms are used in the LTPP proceeding.

The term “requirements” should be consistently used in the RA and LTPP proceedings to 

identify what is physically needed to operate the system while “need” should be consistently 

used to identify the difference between the requirements and available resources. “Procurement 

target” or “procurement obligation” should be consistently used in the RA proceeding to identify 

what an LSE is required to show in its RA compliance filings. PG&E recommends 

modifications to Conclusion of Law 11 to address these concerns. The modified language is 

found in Attachment A.

It Is Premature To Conclude That The Flexible Capacity The System 
Requires Increases Almost Exclusively As A Function Of The 3-Hour Ramp

Finding of Fact 16 states that, “[flexible capacity needs increase year over year in non­

peak months, with this increase almost exclusively reflected by 3-hour ramp caused by 

intermittent generation, not increase in peak load or changing patterns of customer 

load.” Conclusion of Law 16 of the PD later states that “[t]he Commission should use the time 

between now and June 2014 to refine a flexible capacity framework for mandatory 

implementation in RA year 2015.” Because further refinements to the flexibility requirement 

determination and flexible capacity framework are planned for 2014, it is premature to conclude

C.

3/ D. 12-12-010, Appendix A at p. 7. 
Public Utilities Code Section 380(a).4/
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that the flexible capacity required to operate the system increases almost exclusively as a 

function of the 3-hour ramp. The CAISO has repeatedly stated that it must address net load 

ramping that lasts more than the 3-hour ramp. The CAISO noted in its Comments that “[t]he use 

of the three-hour net-load ramp represents a compromise. The ISO recognizes that there are 

longer ramps than three hours and shorter but steeper ramps that require faster ramp capability 

for shorter periods than those reflected in the 3-hour ramp.”- Additionally, the system flexible 

capacity requirements formula includes an error term to consider uncertainty that exists beyond 

the 3-hour ramping requirements. Appendix A states that the annually adjustable error term will 

account for uncertainties such as load following. In 2014 this value is set at zero, but a value 

will be determined for 2015.

PG&E recommends modifications to Finding of Fact 16 to address these concerns. The 

modified language is found in Attachment A.

Respectfully submitted,

CHARLES R. MIDDLEKAUFF 
MARK R. HUFFMAN

/s/ Charles R. MiddlekauffBy:
CHARLES R. MIDDLEKAUFF

Attorneys for
PACIFIC GAS AND ELECTRIC COMPANY

Dated: June 17, 2013

5/ CAISO Initial Comments on Workshop Issues, p. 13.
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ATTACHMENT A

PROPOSED CHANGES TO FINDINGS OF FACT, 
CONCLUSIONS OF LAW, AND ORDERING PARAGRAPHS

Findings of Fact

PG&E recommends that Finding of Fact 16 be modified as follows:

16. Flexible capacity needs The Joint Parties’ proposed flexible capacity requirements

increase year over year in non-peak months, with this increase almost exclusively reflected by 3- 

hour ramp caused by intermittent generation, not increase in peak load or changing patterns of

customer load.

Conclusions of Law

PG&E recommends that Conclusion of Law 11 be modified as follows:

11. System flexible capacity requirements should be based on flexible capacity required to

operate the system. System flexible capacity requirements should be defined, on an interim

basis, as the quantity of flexible capacity identified neededas required by the ISO to meet 

ramping and contingency reserves. The flexible capacity needrequirements for a given month 

should be calculated by the following formula:

Required MTHy= Max [(3RRHRx)MTHy]+ Max(MSSC, 3.5%*E(PLMTHy)) + e

In this formula:

Max[(3RRHRx)MTHy] = Largest three hour continuous ramp starting in hour x for

month y

E(PLMTHy) = Expected peak load in month y

MSSC = Most Severe Single Contingency

Max(MSSC, 3.5%*E(PLMTHy)) is the Maximum of MSCC or 3.5%*E(PLMTHy)

s = Annually adjustable error term to account for uncertainties such as load 

following
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Ordering Paragraphs

PG&E recommends that Ordering Paragraph 6 be modified as follows:

6. Each Load Serving Entity (LSE), as defined by Public Utilities Code Section 380(j), shall 

make a year ahead and month-ahead showing of flexible capacity for each month of the 

compliance year. Each LSE shall report all its qualified flexible resources in its required annual 

and monthly Resource Adequacy filings. Additionally, with respect to the showing, each LSE 

shall report all its committed flexible resources in its required annual and monthly

Resource Adequacy filings to meet the LSEs’ flexible capacity procurement target (for

2014) or flexible capacity procurement obligations (starting in 2015).

Corresponding language found in Appendix A of the PD, which is referenced in Ordering 

Paragraph 5, should also be revised to reflect this change and clarify that flexible resources are 

only required to submit economic bids if they are committed as flexible to meet the LSE’s 2014 

flexible capacity procurement target (for 2014) or flexible procurement obligations (starting in

2015).
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