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I. INTRODUCTION

Pursuant to the October 17, 2013 “Assigned Commissioner’s Ruling Regarding the

Interconnection of Energy Storage Systems Paired with Renewable Generators Eligible for Net

Energy Metering” (Ruling),- the Office of Ratepayer Advocates (ORA) submits these opening

comments. The Ruling proposes to extend certain interconnection-related exemptions that are currently

applicable to renewable electrical generation systems taking service under net energy metering (NEM),
2

to storage technologies that may be considered an addition or enhancement to those systems.- The 

investor owned utilities (IOUs) would report on the ’’lost revenues” resulting from this new policy by 

June 30, 2015, and the Commission may choose to extend or amend the policy by December 31, 2015.

ORA respects the Ruling’s stated intent to provide some certainty for the distributed storage 

market (i.e., customers and vendors of “integrated” and “directly connected” energy storage systems), 

while also establishing specific requirements to ensure such systems support rather than work against 

the original intent of the NEM statute, which was to support the development of customer-side 

renewable electrical facilities. As the Commission considers how to address other barriers to energy 

storage development, ORA looks forward to efforts that promote or encourage customer-side energy 

storage applications that provide system or local area benefits, such that storage enables the 

achievement of important energy policy goals including grid reliability and deferral or avoidance of 

transmission and distribution investments.-

In these opening comments, ORA supports the policy objective of maintaining NEM integrity; 

recommends that the Commission consolidate the proposed reporting requirements with those

1R. 12-11 -005 Assigned Commissioner’s Ruling Regarding the Interconnection of Energy Storage Systems 
Paired With Renewable Generators Eligible for Net Energy Metering,
http://docs.cpuc.ca.gov/PublishedDocs/Efile/G000/MQ78/K591/78591800.PDF, issued October 17, 2013
(“R.12-11-005 October 17, 2013 Ruling”).

- The Ruling explains that this is consistent with the California Energy Commission (CEC)’s April 30, 2013 
edition of the Renewables Portfolio Standard Eligibility Commission Guidebook (Guidebook), which includes a 
new section on energy storage technologies that clarifies the conditions under which a storage device may be 
considered an addition or enhancement to a renewable electrical generation facility per Public Resources Code 
25741(a)(1). R. 12-11-005 October 17, 2013 Ruling, p. 1.

-R.l 0-12-007 Administrative Law Judge’s Ruling Entering Interim Staff Report Into Record and Seeking 
Comments, Attachment A “Energy Storage Phase 2 Interim Staff Report,”
http://docs.cpuc.ca.gOv/PublishedDocs/Efile/G000/k A.PDP, filed January 18, 2013, Section
3.4.3 Demand-Side (Customer-Sited) Energy Storage; and Decision (D.) 13-10-040 Adopting Energy Storage 
Procurement Framework and Design Program, Attachment A
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reporting requirements outlined in Resolution E-4610; and seeks clarification regarding the sizing 

requirements applicable to “integrated” and “directly connected” energy storage systems.

II. DISCUSSION
The Commission should maintain NEM integrity.

In April 2013, the CEC revised its Renewables Portfolio Standard (RPS) Guidebook to define 

“integrated” and “directly connected” storage systems as “additions or enhancements to a renewable 

electrical generation facility.” ORA interprets this to mean that such systems are eligible for the 

same exemptions from standby charges and most interconnection fees as net energy metering (NEM) 

systems. The Ruling notes that the CEC’s revision “has led to confusion among the electric utilities” 

and therefore proposes “to provide market certainty for storage vendors” by extending interconnection- 

related exemptions to “integrated” and “directly connected” energy storage systems until, at a 

minimum, December 31, 2015.“ The Ruling further proposes specific metering and safety 

requirements in order to ensure NEM integrity and safe interconnection and operation, respectively.

ORA supports the Commission’s objective of preserving NEM integrity by ensuring that 

eligible customer-generators do not use “integrated” and “directly connected” energy storage systems 

to store off-peak grid energy and then export on-peak kilowatt-hour credits in excess of what their 

renewable generating facility produces. The specific metering requirements and exceptions appear 

reasonable, but the Commission should consider any alternative proposals, or the use of alternative 

technologies, that would achieve the same policy objective (i.e., maintaining NEM integrity). For 

instance, if smart meters can be used to prevent the wholesale-retail gaming described in the Ruling, 

and at a lower cost than the proposed net generation output meter (NGOM), ORA would support the 

use of existing infrastructure to preserve NEM integrity.

The Ruling further asks whether certain exceptions to the proposed metering requirements 

should be established. As described, these exceptions seem reasonable to the extent they support or are 

consistent with the policy objective of maintaining NEM integrity. Specifically, regarding the second 

proposed exception, if a size threshold can be determined, below which all parties can agree that the 

risk to NEM integrity is de minimis, ORA would support relieving such projects of excessive metering 

requirements. ORA looks forward to reviewing the comments of parties who offer greater technical 

expertise in this area.

A.

-R. 12-11-005 October 17, 2013 Ruling, p. 5.
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Regarding the proposed safety requirements, the technical screens within the Rule 21 review 

process should sufficiently ensure that such systems are interconnected safely. If the IOUs propose 

different requirements, any such proposals should be supported with concrete reference to the specific 

applicable safety standards.

The Commission should clarify the proposed reporting 
requirements regarding “lost revenues.”

The Ruling would require the IOUs to report on the “lost revenues” resulting from the 

Commission’s determination to exempt “integrated” and “directly connected” energy storage systems 

from interconnection fees. Technically, the IOUs will not “lose” revenues; to the extent they do not 

collect revenues directly from interconnection applicants, they would instead recover those costs from 

other ratepayers. Given that clarification, ORA recommends that the Commission simply specify that 

interconnection costs for “integrated” and “directly connected” energy storage systems shall be 

included in the report that the Commission directed the IOUs to file pursuant to Resolution E-4610 

Ordering Paragraph 4.-

B.

C. The sizing limit for eligible storage devices should be consistent 
with SGIP requirements.

ORA seeks clarification regarding the sizing requirements applicable to “integrated” and 

“directly connected” energy storage systems, specifically that systems with a rated capacity of five 

kilowatts (5 kW) or less are exempt from the system sizing requirements outlined in Section 4.4.3 of 

the SGIP Handbook.- It appears from the most recent SGIP Quarterly Report that the only residential 

storage systems that could possibly take advantage of the proposed exemptions (from standby charges 

and interconnection fees) have a rated capacity of 5 kW.- Assuming that the proposed metering and

- Resolution E-4610 Commission determination authorizing investor owned utilities to implement net energy 
metering (NEM) aggregation pursuant to Senate Bill 594 (Wolk, 2012),
http://docs.cpuc.ca.gOv/PublishedDocs/Published/G000/M077/K 158/77158265.PDF, Ordering Paragraph 4. 
-2013 Self-Generation Incentive Program Handbook, published February 1, 2013,

i - i ■ I. -nlhtt )()iJ
• b, Section 4.4 System Size Parameters.

- Quarterly Statewide Report, Updated October 1, 2013,
https://energvcenter.org/sites/defa.ult/files/docs/nav/buildings/biisinesses/sgip/docs/Qua.rterlv%20Sta.tewide%20 
Report%20Q3%202013.xlsx. Specifically, filtering this file to show only residential “A.E.S.” equipment types 
paired with eligible renewable resources shows that all but one of these systems have a rated capacity of 5 kW; 
one application showed a rated capacity of 10 kW; on October 31, 2013 ORA received an email from Southern 
California Gas Company confirming that this was in fact a typo and the project was certified at 5 kW.
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safety requirements sufficiently address concerns regarding NEM integrity and safety (respectively), 

ORA suggests that the SGIP sizing requirements be applied consistently to “integrated” and “directly 

connected” systems subject to this Ruling.

III. CONCLUSION
ORA supports removing barriers to the adoption of technologies and resources that provide 

needed services for the California electric power system in the most cost-effective manner possible. 

ORA looks forward to further work that promotes or encourages customer-side energy storage 

applications that provide system and local area benefits, such that storage enables the achievement of 

important energy goals including grid reliability and deferral or avoidance of transmission and 

distribution investments.

In these opening comments ORA supports the policy objective of maintaining NEM integrity; 

recommends that the Commission consolidate the proposed reporting requirements with those 

reporting requirements outlined in Resolution E-4610; and seeks clarification regarding the sizing 

requirements applicable to “integrated” and “directly connected” energy storage systems.

Respectfully submitted,

/s/ DIANA L. LEE
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