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Jane Yura 
Vice President 
Asset & Risk Management 
Gas Operations 

6111 Bollinger Canyon 
4th Floor 
San Ramon, CA 94598 
925-244-3398 
Internet: JKY1@pge.com 

October 9, 2013 

Elizaveta Malashenko 
Deputy Director 
Office of Utility Safety and Reliability 
Safety and Enforcement Division 
California Public Utilities Commission 
505 Van Ness Avenue 
San Francisco, CA 94102 

Re: Request for Interpretation of Class Location and Established Maximum Allowable 
Operating Pressure 

Dear Ms. Malashenko, 

We request the assistance of the Safety and Enforcement Division in the interpretation 
of the current Title 49 Code of Federal Regulations (CFR) 192.611 to establish the 
maximum allowable operating pressure for pipelines that have had a class location 
change. There is no public safety issue, since these pipelines have all had a pressure 
test as required by 49 CFR 192.611. 

Background: The pipelines in question may have had a class location change 
sometime before 1971, and have had a subsequent pressure test (after 1974) for a 
period of not less than 8 hours (in accordance with the relevant code sections). 
Historically, we have interpreted the requirements of 49 CFR 192.611 (a)(1)(i) based on 
the current language in the code which is as follows: 

"(a) ...the maximum allowable operating pressure of that segment of pipeline must be 
confirmed or revised according to one of the following requirements: 

(1) If the segment involved has been previously pressure tested in place for 
a period of not less than 8 hours: 

i. The maximum allowable operating pressure is 0.8 times the 
test pressure in Class 2 locations, 0.667 times the test pressure 
in Class 3 locations, or 0.555 times the test pressure in Class 4 
locations. The corresponding hoop stress may not exceed 72 
percent of SMYS of the pipe in Class 2 locations, 60 percent in 
Class 3 locations, or 50 percent of SMYS in Class 4 locations." 

This requirement in the code is often referred to as operating a pipeline "one class-out" 
since appropriately tested pipelines can operate at pressures one class above the 
general design factors of 49 CFR 192.111(a). To illustrate, an originally designed class 
location 1 pipeline (that has been appropriately tested) can continue to operate as a 
class 2 location pipeline at 72% of SMYS: 
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Class Location General Design One Class-Out 
192.111(a) 192.611 (a)(i) 

1 72% - -
2 60% " -»• 72% 
3 50% 60% 
4 40% 50% 

The Problem: PG&E recently identified a repealed section of the code, 49 CFR 192.607 
(Initial Determination of Class Location and Confirmation or Establishment of Maximum 
Allowable Operating Pressure). The repealed section required operators during 1970­
1974 to confirm the MAOP (in accordance with 49 CFR 192.611) relative to class 
locations by December 31, 1974. This regulatory requirement applied to pipelines 
operating at greater than 40% SMYS, and was removed from the code in 1996. 

A very conservative interpretation of the repealed 49 CFR 192.607 could conclude that a 
pressure test conducted after 1974 cannot be used to allow a pipeline to operate "one 
class-out" if that pipeline changed up in class before April 15, 1971, because the 
operator did not confirm a pipeline's class location during 1970-1974. This would mean 
that more recently conducted pressure tests, including those with spike tests, cannot 
support a pipeline operating "one class-out," but historic tests performed prior to 1974 
can. This conservative interpretation is illogical from an engineering safety perspective. 

Why this important to PG&E: PG&E has identified approximately 10 miles of non­
contiguous pipelines with post-1974 pressure tests, but without records showing that the 
class location was confirmed during 1970-1974, and with indications that the class 
location may have changed prior to April 15, 1971. If more recent pressure tests cannot 
support the current "one class-out" operating pressures, pressure reductions for these 
pipelines will be required. The reduced operating pressures will have significant 
customer impacts during extreme cold weather conditions. 

Our request: We request your confirmation and guidance on the interpretation of 49 
CFR 192.611. In particular, we request your confirmation that we are not required to 
retroactively apply 49 CFR 192.607 that was repealed in 1996, and that we can rely on a 
post-1974 pressure test in the circumstances described above. 

We have met with your staff, and have provided detailed information on the identified 
pipelines, and look forward to your guidance. Please contact me (415-308-6985) or 
Sumeet Singh (925-244-3189) for any additional information that you may require. 

Sincerely, 

Jane Yura 
Vice President, Asset & Risk Management 
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