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The California Energy Storage Alliance (“CESA”)1 hereby submits these comments on

Assigned Commissioner’s Ruling Regarding the Safety Considerations for Interconnection of

Energy Storage Systems Paired with Renewable Energy Generators Eligible for Net Energy

Metering, issued January 6, 2014 (“ACR”).

The California Energy Storage Alliance consists of 1 Energy Systems, A123 Energy Solutions, AES 
Energy Storage, Alton Energy, American Vanadium, AU Optronics, Beacon Power, Bosch Energy 
Storage Solutions, Bright Energy Storage, BrightSource Energy, CALMAC, ChargePoint, Chevron 
Energy Solutions, Christenson Electric Inc., Clean Energy Systems Inc., CODA Energy, Deeya Energy, 
DN Tanks, Duke Energy, Eagle Crest Energy, EaglePicher, East Penn Manufacturing Co., Ecoult, Energy 
Cache, EnerSys, EnerVault, EVGrid, FAFCO Thermal Storage Systems, FIAMM Group, FIAMM 
Energy Storage Solutions, Flextronics, Foresight Renewable Systems, GE Energy Storage, Green Charge 
Networks, Greensmith Energy Management Systems, Growing Energy Labs, Gridtential Energy, 
Halotechnics, Hecate Energy LLC, Hydrogenics, Ice Energy, Innovation Core SEI, Invenergy, K&L 
Gates LLP, KYOCERA Solar, LightSail Energy, LG Chem Ltd., NextEra Energy Resources, NRG 
Energy, OCI Company Ltd., OutBack Power Technologies, Panasonic, Paramount Energy West, Parker 
Hannifin, PDE Total Energy Solutions, Powertree Services, Primus Power, RedFlow Technologies, RES 
Americas, S&C Electric Co., Saft America, Samsung SDI, Sharp Labs of America, Silent Power, 
SolarCity, Sovereign Energy Storage LLC, Stem, Stoel Rives LLP, Sumitomo Corporation of America, 
TAS Energy, Tri-Technic, UniEnergy Technologies, Xtreme Power, and Wellhead Electric Co. The 
views expressed in these Comments are those of CESA, and do not necessarily reflect the views of all of 
the individual CESA member companies, httpi././storagea 11 iance.org

1

SB GT&S 0332539



INTRODUCTION.I.

The Commission is appropriately concerned about safety of energy storage devices in

two broad categories. The first category concerns the interaction of the energy storage device

with the electric grid, both during times when the local distribution grid is operating normally

and when the grid is experiencing an outage. The Commission has noted that these concerns

appear well within the scope of the Commission’s active Distribute Generation Interconnection

proceeding, and its ongoing Rule 21 Working Group stakeholder process.

The second category concerns the interaction of the storage device within the

home/business environment and includes issues such as adequate fire and grounding protections,

proper installation, and clear labeling and accessible manual disconnects for emergency

responders. These concerns are addressed through certification standards required pursuant to

Rule 21. Most installations also fall under the jurisdiction of a local governmental authority

overseeing home and building construction codes.

II. RESPONSES TO QUESTIONS POSED IN THE ACR.

Safety and Reliability Impacts to the Utility Distribution System.A.

1. Are there any safety or reliability concerns associated with the interaction of 
customer-side energy storage with the utility grid that are not currently being 
addressed through Rule 21?

CESA’s Response:

The requirements in Rule 21 adequately address safety concerns regarding energy storage

interacting with the grid. As outlined in the summary of Rule 21 safety protections provided by

the Commission’s staff, NRTL certification testing procedures rigorously address operational

safety under a range of grid scenarios, including contingency situations. Section L further

addresses technical specifications including, but not limited to, anti-islanding, voltage
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limitations, and power factor testing. This should ensure safe interaction with the grid in a way

that does not compromise grid stability.

2. If certified equipment is used, should any other protections be required that 
would prevent a customer from tampering with the equipment, potentially 
compromising the anti-islanding or other safety features installed on the 
device?

CESA’s Response:

Energy storage systems should not be required to undergo any protections related to

system modification or “tampering” that are not similarly applied to other resources under Rule

21. If any protections are put in place to address system modification, CESA strongly urges the

Commission to avoid any burdensome system requirements, especially those that disadvantage

energy storage relative to other resources.

It is also important to draw a distinction between the Commission’s jurisdiction regarding

interconnection versus fire safety and other related codes, as stated in the response to B. 1 below.

Customer-side safety is adequately addressed by existing national, state, and local electrical

standards. The Commission should regulate only the interconnection of these systems to the grid

in accordance with Rule 21 and not extend its involvement to the realm of existing local, state,

and national electrical regulations.

Safety Impacts on the Customer Premises.B.

3. There appear to be three types of safety concerns related to the interaction of 
the energy storage device within the home/business environment: a) fire 
hazards, due to overheating or exposure to open flames, b) electric shock 
hazards to emergency responders, and c) containment of hazardous materials 
in the event of fire or other disasters. To what extent does Rule 21, and the 
equipment certifications required therein, address these safety concerns?

CESA’s Response:

Rule 21 does not explicitly address these concerns. However, testing procedures in place

pursuant to Section L of Rule 21, which subject interconnected resources to a number of power
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flow and related situations, will address overloading or overheating of energy storage devices.

This should address the first part of the fire hazards concern. The rest of the concerns (fire

hazards due to exposure to open flames, electric shock hazards to emergency responders, and

containment of hazardous materials) are addressed by local permitting authorities based on

California Title 24 Building, Fire and Electrical Codes and other local regulatory codes.

Most jurisdictions have a process whereby the fire department is included in any

permitting process for building permit approval that involves hazardous materials. The IBC and

NFPA-70 have specific requirements for storage and handling of hazardous materials and

specifically for battery energy storage systems. These codes also address proximity to other

hazardous materials and combustible objects. It should be recognized that the Commission’s

concerns are very largely addressed at the local jurisdiction level, as well as in other state codes.

4. As part of the Rule 21 interconnection application process NEM applicants 
are required to provide evidence of the final electric inspection clearance 
from the governmental authority having jurisdiction over the generating 
facility. Does this provision typically involve every relevant regulatory and 
permitting authority that needs to be notified of the installation, such as local 
fire districts?

CESA’s Response:

CESA does not have any comment on exactly which regulatory and permitting authorities

need to be notified of the installation, provided that all relevant local and state level authorities

are taken into account.

5. Are there different safety requirements currently in place for solar PV that are 
not required for energy storage and that could be easily modified for 
application to storage projects? Examples may include clear labeling and 
accessible manual disconnects for emergency responders.

CESA’s Response:

Clear labeling is generally required pursuant to local fire regulations and national

standards. For example, the National Electrical Code requires that there be a disconnect “kill”
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switch directly on the front panel of a battery energy storage system. Any safety requirements

that are in place for PV solar, those PV solar requirements should generally be easily modified

for application to storage projects. This is especially true for requirements related to

interconnection points such as those applicable to labeling accessible manual disconnects - which

could potentially be improved for battery storage, for example by using clear signage labeling

kill switches as “Battery Disable Switch”).

6. Do existing rules and procedures address the use of used battery devices for 
energy storage? For example, if an electric vehicle battery is placed in 
service for stationary storage, will it be required to meet different UL 
certification standards?

CESA’s Response:

In February 2013, UL adopted a standard (UL1973) for stationary battery storage

applications, which applies to all customer-side storage applications as required by the National

Electric Code, the California State Electric Code, and relevant local electric codes. This UL1973

standard would apply to any “Electrical Energy Storage System Enclosure” that is interconnected

via a UL1741 inverter/converter. In this case, standards are based around stationary energy

storage system enclosures, which should cover certification for all battery types (new as well as

used).

Regarding fire safety standards, recycled batteries should be able to undergo the same

safety testing, local fire code requirements, and labeling as would new batteries. Additionally,

vehicle batteries generally fall under SAE standards, and not UL standards. As is mentioned in

CESA’s response to question B.3 above, such safety regulations are not the jurisdiction of the

Commission, or pursuant to Rule 21 requirements in general.

7. If the existing rules and procedures do not adequately address the safety 
impacts of energy storage, what are the appropriate roles of the CPUC, 
utilities, local government agencies or other state agencies to develop and 
implement improved safety standards? How can the CPUC help improve the
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coordination among the various agencies and permitting authorities involved 
to increase procedural efficiency?

CESA’s Response:

There should simply be a clear allocation of responsibilities. CESA recommends that

responsibilities for safety and permitting mirror those for behind-the-meter PV solar equipment

as much as possible.

III. CONCLUSION.

CESA thanks the Commission for the opportunity to submit these comments on the ACR.

Respectfully submitted,

Donald C. Liddell 
Douglass & Liddell

Counsel for the
California Energy Storage Alliance

January 8, 2014
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