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Questions to ORA, TURN, Greenlining, CforAT, SDG&E, SCE, SoCalGas, and PG&E:

Question 1

Regarding the interpretation of Section 4.1.1 of the proposed Settlement Agreement, 
please indicate whether it is true that the Settling Party intends that the following 
permanent protections established in D. 12-03-054 would remain in place as permanent 
protections after the expiration of the proposed Settlement. If a complete confirmation 
cannot be given, please clarify and explain why:

1.

the requirement for a pre-disconnection site visit by a field representative for 
vulnerable customers is a permanent protection (See D.12-03-054 at pages 40-41).

a.

b. the requirement that utilities ensure that CSRs offer the option of live enrollment 
in the CARE program is a permanent protection (See D.12-03-054 at pages 40­
41).

Response to Question 1 provided by ORA, TURN, Greenlining, CforAT, SDG&E, SCE, 
SoCalGas, and PG&E:

The Settling Parties intend that the requirement for a pre-disconnection site visit 
by a field representative for vulnerable customers would be governed by D.12-03- 
054 at the expiration of the Settlement Agreement on December 31, 2016. D.12- 
03-054 pertains only to PG&E and SCE and requires both utilities to provide, 
until further order of the Commission, an in-person field visit from a utility

a.
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representative prior to disconnecting a customer on medical baseline, life support, 
or who certifies that she or he has a serious illness or condition that could become 
life threatening if service is disconnected. (D. 12-03-054, Ordering Paragraphs 2 
and 4). SDG&E and SoCalGas are not subject to the requirements of D. 12-03­
054.

Consistent with this intent, the Settling Parties have petitioned the Commission to 
modify D. 12-03-054 to “incorporate the terms and provisions of the Settlement 
Agreement” as opposed to superseding the requirements adopted in D. 12-03-054. 
(Petition for Modification, pp. 1, 10-11). Likewise, the Settling Parties do not 
seek to modify the original language of D. 12-03-054, Ordering Paragraph 2(h), 
which addresses the field visit requirement. (Petition for Modification, p. 9). 
However, on closer inspection, Settling Parties have discovered that Ordering 
Paragraph 2(b), which is quite similar to 2(h), is in actuality the paragraph that the 
Commission intended to persist until further order. (D. 12-03-054, Ordering 
Paragraph 4). Paragraph 2(b) requires the field visit, and Paragraph 2(h) requires 
that the utility field representative be able to collect on a bill during the in-person 
visit. Even so, we do not intend for the Commission to modify the ongoing 
obligations established in D. 12-03-054 by adopting the Settlement Agreement.

Furthermore, pursuant to Section 4.1.3 of the Settlement Agreement, PG&E, SCE, 
SDG&E and SoCalGas are obligated to reflect in their respective Tariffs the field 
visit requirements provided in Sections 4.1.1 and 4.1.2. The Settling Parties 
intend that these tariff provisions will remain in effect unless and until the 
respective utility seeks Commission authorization to modify the Tariff and such 
authorization is granted. As such, the Tariff provisions related to field visits for 
vulnerable customers would not automatically expire at the conclusion of the 
Settlement Agreement term.

b. Section 4.3 of the Settlement Agreement governs CARE enrollment by CSRs, not 
Section 4.1.1, as this question suggests.

The Settling Parties intend that the requirement that utilities ensure that CSRs 
offer the option of live enrollment in the CARE program would be governed by 
D.12-03-054 at the expiration of the Settlement Agreement on December 31, 
2016. D.12-03-054 pertains only to PG&E and SCE and requires both utilities to 
ensure that their CSRs offer customers the option of enrolling in the CARE 
program over the telephone, until further order of the Commission. (D.12-03-054, 
Ordering Paragraphs 2(i), 4).

Consistent with this intent, the Settling Parties have petitioned the Commission to 
modify D.12-03-054 to “incorporate the terms and provisions of the Settlement 
Agreement” as opposed to superseding the requirements adopted in D. 12-03-054. 
(Petition for Modification, pp. 1, 10-11). Likewise, the Settling Parties do not
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seek to modify the original language of D. 12-03-054, Ordering Paragraph 2(i), 
which addresses CARE enrollment by CSR. (Petition for Modification, p. 9).

SDG&E and SoCalGas are not subject to the requirements of D. 12-03-054. 
However, Section 4.3 of the Settlement Agreement provides that SDG&E and 
SoCalGas will seek funding to implement CARE enrollment by telephone in their 
next Low Income Program applications, so they may be subject to new 
Commission orders related to CARE enrollment by CSRs at the expiration of the 
Settlement Agreement.

Question 2

Please confirm whether it is the Settling Party’s intent that the following directive from 
D. 12-03-054 would be continued indefinitely as a permanent protection established by 
the Commission, during as well as after the expiration of the proposed Settlement, 
December 31, 2016. If a complete confirmation cannot be given, please clarify and 
explain why.

2.

“[PG&E and SCE will] Provide that medical baseline customers, life support customers, 
and customers who certify that they have a serious illness or condition that could become 
life threatening if service is disconnected shall not be disconnected without an in-person 
visit from a utility representative. Such visits should take place within 48 hours, or at the 
time, of disconnection. The representative must be able to collect on a bill during an in­
person visit prior to disconnection.” (See D. 12-03-054 at 3).

Response to Question 2 provided by ORA, TURN, Greenlining, CforAT, SDG&E, SCE, 
SoCalGas, and PG&E:

That is correct with one caveat, explained below.

During the term of the Settlement Agreement, Sections 4.1.1 and 4.1.2 of the Settlement 
Agreement require PG&E and SCE to continue the practices required by D.12-03-054, as 
summarized by the excerpt provided in Question 2.

The Settling Parties do not intend to modify the requirements of D.12-03-054 that have 
no expiration date, as explained in our response to Question 1 .a. These requirements 
include a field visit by PG&E and SCE for vulnerable customers within 48 hours, or at 
the time, of disconnection. (See D. 12-03-054, Ordering Paragraphs 2(b) and 4).

We note that the requirement that the utility field representative be able to collect on a 
bill during an in-person visit, which is included in the excerpt, is not among the 
provisions in D. 12-03-054 without expiration date. (See D.12-03-054, Ordering 
Paragraphs 2(h) and 4.) Even so, as explained in response to Question l.a., the Settling 
Parties intend for the provisions of Section 4.1.2, which relate to bill collection during 
field visits, to be reflected in utility Tariffs and remain in effect unless and until the
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respective utility seeks Commission authorization to modify the Tariff and such 
authorization is granted.

The following question is directed to PG&E and SCE:

Question 3

Regarding Sections 4.1.1 and 4.1.3 of the proposed Settlement, please confirm that 
PG&E and SCE intend to include in their tariffs the information that the protection 
regarding in-person site visits for their vulnerable customers is a non-expiring protection.

3.

Response to Question 3 of PG&E and SCE:

PG&E and SCE do not intend to include any information in the Tariffs to be modified 
pursuant to the Settlement Agreement related to the expiration of those tariff provisions. 
Tariff modifications are addressed in Section 4.1.3 (Field Visit for Vulnerable 
Customers), Section 4.2.4 (Effective Communication Policies), and Sections 4.4.10.1, 
4.4.10.3, 4.4.10.4 (Re-Establishment of Credit Deposit). The Settling Parties intend that 
these tariff provisions will remain in effect unless and until the respective utility seeks 
Commission authorization to modify the Tariff and such authorization is granted. As 
such, the Tariff provisions related to field visits for vulnerable customers would not 
automatically expire at the conclusion of the Settlement Agreement term.
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