
BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION 
OF THE STATE OF CALIFORNIA

Order Instituting Rulemaking Regarding Policies, 
Procedures and Rules for the California Solar 
Initiative, the Self-Generation Incentive Program and 
Other Distributed Generation Issues.

Rulemaking 12-11-005 
(Filed November 8, 2012)

COMMENTS OF THE UTILITY REFORM NETWORK ON THE 

PROPOSED DECISION REGARDING NEM ELIGIBILITY FOR PAIRED
STORAGE DEVICES

Marcel Hawiger 
Staff Attorney

ffiffH bffittfi Fdte IfUff# i||TURN 785 Market Street, Suite 1400 
San Francisco, CA 94103 
Phone: (415) 929-8876 ex. 311 
Fax: (415)929-1132
Email:

i
Lower bills. Livable plane!.

May 5, 2014

SB GT&S 0088407



COMMENTS OF THE UTILITY REFORM NETWORK ON THE 
PROPOSED DECISION REGARDING NEM ELIGIBILITY FOR PAIRED

STORAGE DEVICES

Pursuant to Rule 14.3, the Utility Reform Network (“TURN”) submits

these comments on the Proposed Decision of ALJ MacDonald Regarding Net

Energy Metering Interconnection Eligibility for Storage Devices Paired with Net

Energy Metering Generation Facilities (“PD”).

TURN supports the policy outcomes proposed in the PD; however, TURN

recommends that the language concerning the significance of the CEC

Guidebook definition be changed to preclude legal error and unnecessary

delegation of the Commission’s authority. Furthermore, TURN recommends the

Commission require the utilities to report on system configurations as part of the

calculation of avoided cost benefits.
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In the very first sentence of the Discussion the PD states claims that §

2827(b)(11) of the Public Utilities Code, the section governing net energy

metering, “defers the actual definition of a Renewable Electrical Generating 

Facility” to the Public Resources Code § 25741.1 This is not correct as a matter of

law. As TURN explained in our comments on the Assigned Commissioner’s

Ruling, the definition of a “renewable electrical generation facility” eligible for

net energy metering in §2827(b)(11) of the Public Utilities Code specifically does

not refer directly to the definition of a renewable generation facility in the Public

1 PD, p. 10.
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Resources Code. Rather, the Public Utilities Code refers to the “renewable

sources listed” in the Public Resources Code.2

In other words, the NEM statute identifies the renewable fuel sources

listed in the RPS statute as the basis for NEM eligibility, but the Public Utilities

Code does not adopt the entire definition of a generation facility from the Public

Resources Code, including the phrase “and any additions or enhancements.” It is

this phrase that was defined by the CEC in its RPS Guidebook, and it is the CEC

Guidebook finding that storage is an enhancement or addition that appears to be

the rationale for the conclusion in the PD.3

The Legislature could have simply referred to the actual definition in the

Public Resources Code if it intended to use the identical definition of a renewable

electrical generation facility for purposes of the NEM statute. But it did not do so,

and instead specifically referred to the “renewable sources” listed in the Public

Resources code definition. Under standard canons of statutory construction, the 

exclusion of language in the Public Utilities Code is presumed to be intentional.4

Indeed, the PU Code definition specifically excludes certain small hydroelectric

generation from NEM eligibility, even though this limitation is not present in the

Public Resources Code.

The Commission should not delegate its jurisdiction or limit its authority

unnecessarily. The Legislature specifically authorized the Energy Commission to

have a role in defining elements of the RPS program, which guides the

2 See, TURN Opening Comments on ACR, November 1, 2013, p. 3-4. See, 
also, SCE Reply Comments, November 8, 2013, p. 2-4.

3 PD, Sec. 4.2, p. 10-11
4 When specific language is included in one section of statute but excluded 

in another, the presumption is that this exclusion is intentional. See, for example, 
Keene Corp. v. United States, 508 U.S. 200,208 (1993).
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renewables procurement program to meet the state’s 33% renewable target.

However, the NEM program is a retail billing mechanism for behind-the-meter

installations which do not necessarily count towards RPS obligations. The

Commission should not delegate responsibility for determining NEM eligibility

where the Legislature has not specifically required such delegation

TURN recommends that the language in Conclusion of Law 2 and in the

text on page 11 be revised as shown in Attachment A to prevent the legal error of

making the word “sources” in the Public Utilities Code dependent on the

definition of a renewable generation facility in the CEC Guidebook. Rather, the

language should make clear that the Commission is taking a discretionary action

in using the CEC Guidebook definition as a policy basis for reaching its own

discretionary conclusion

(I H-t n#fH. h VT ol
TURN strongly supports the reporting requirements adopted in the PD

which include utility reporting of direct fee waivers, as well as reporting of

distribution cost upgrade waivers and estimated avoided costs. Any data on the

potential positive or negative impacts of storage paired with behind-the-meter

generation could be very useful

TURN does suggest, however, that the Commission provide additional

direction concerning utility calculation of “avoided costs.” TURN assumes that

this phrase refers to a deferral of planned distribution capital investments due to

reduced circuit peak load. Such data would be very useful. However, there is a

long-running controversy concerning the degree of “reliability” of any

distributed resource necessary for the utility to defer system upgrades. TURN
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suggests that the “reliability” of storage may depend on system configuration

and more specifically on the ability of the IOU, a demand response provider or

the CAISO to actually dispatch the storage device in response to a communicated

signal. Such dispatch may require certain system configuration of metering and

communications to allow for remote control of the battery. TURN recommends

that the Commission order the utilities to identify system configuration in their

estimation of avoided costs and provide any explanation of differences in

potential system reliability caused by different configurations.
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APPENDIX A

Revisions to Conclusions of Law and Ordering Paragraphs

Citation Change or Add:

Text on p. 11 Cal. Pub. Resources Code § 25741 allows 
storage devices paired with NEM-eligible 
generation facilities and meeting the 
Guidebook requirements to be considered 
an "addition or enhancement" to NEM- 
eligible systems under Section III.G of the 
Guidebook. While this definition is not 
controlling since due to the reference to a 
"renewable source" in Public Utilities Code 
§2827(b)(ll), we hold that as a matter of 
policy paired storage should be exempt 
from standby charges, interconnection 
application and review fees and costs for 
distribution system upgrades when 
interconnecting under the current NEM 
tariffs.

Text on p. 10 Pub. Util. Code § 2827(b)(ll) provides that a 
"Renewable Electrical Generating Facility" 
is NEM eligible for interconnection, and 
defines such a facility as one that "generates 
electricity from a renewable source listed" 
in the Cal. Pub. Resources Code § 
25741(a)(1)._____________________________

Conclusion of Law 2 Pub. Util. Code § 2827(b)(ll) provides that a 
renewable electrical generating facility is 
NEM eligible and defines such a facility as 
one that "generates electricity from a 
renewable source listed" in the Cal. Pub.
Resources Code.

Ordering Paragraph 9 The investor owned utilities shall, beginning 
with currently pending storage 
interconnection requests, record data on the 
application fee waivers, supplemental______
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review fee waivers, distribution cost 
upgrade waivers, and standby charges 
waivers resulting from the Net Energy 
Metering-eligible interconnection of 
renewable-paired storage consistent with 
reporting requirements directed by 
Resolution E-4610. The report shall also 
include the investor owned utilities 
estimated avoided costs, together with any 
data on system configuration relevant to the 
calculation of such avoided costs.
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