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Decision 93-01-050 January 22, 1993

BEFORE THE PuBLIC UTILITIES COMMISSION .OF

Investigation in the Commission's
own motion into the Matter of
Revision of the Accounting for
Stations Connections and Related
Ratemaking Effects and theecbnomic
Consequences of Customer-Own~d'
Premise Wiring.

OPINION

Maifed

JAN 2 5 1993

THE STATE OF CALIFORNIA

@OOO~O~k.\l

This decision modifies Decision (D.) 92-01-023 to clarify

that the state's local exchange telephone compa4ies (LEC) will

treat mobilehorne parks as any other residential subdivision for

purposes of establishing inside wire demarcation points.

Background

On July 16, 1992, the assigned Commissioner in this

~ proceeding issued a ruling which instituted a review of

demarcation points for mobilehome parks. Demarcation points are

those sites where LEe property ends and inside wire begins, which

is the responsibility of the customer. We established demarcation

points for most types of property in 0.92-01-023 but did not

specify treatment of mobilehome parks in that decision.

The assigned Commissioner's ruling directed the state's

LECs to respond to several questions:

How do the rules adopted in D.92-01-023
allocate responsibility for repairs and
maintenance of telephone wiring between the
LEC, the owner of a mobilehome park, and
customers residing in a mobilehome ,within the
park?

For purposes of establishing demarcation
points, how are mobilehome parks different
from, or comparable to, residential
subdivisions? Multi-unit apartment buildings?
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In this context, DRA distinguishes between new and

existing mobilehome parks, and also those with and those without

main distribution terminals. Under DRA's interpretation of

D.92-01-023, LEes would maintain cable up to each mobilehome within
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existing mobilehome parks without main distribution terminals but

not within existing mobilehome parks that have main distribution

terminals. The LECs would not maintain cable located inside

mobilehome parks established or expanded after August 9, 1993.

GTEC, Contel, Roseville, and Citizens- generally share DRA's

position. ORA and Roseville- ~~l~eve no changes to D.92-01-023 are

required. Contel believes the 'order requires clarification.

Pacific analyzes the issue of mobilehome park demarcation

points by consj~~r.ing ownership of the dwellings within the parks.

Pacific would establish the demarcation point at the mobilehome in

cases where the mobilehome is owned by a partl ' who leases property

from a park Jwner. Thus, Pacific would mainta:n cable up to the

dwelling, just as it does in other residential single-family

detached dwelling neighborhoods. Pacific believes the rules

adopted in 0.92-01-023 permit such an interpretation, but seeks

clarification on the matter. Several of the small LECs, WMA, and

DoO/FEA share Pacific's view.

WMA comments further that the existing rules for

continuous property, if applied to rnobilehome parks, are

discriminatory because they would illogically treat single-family

detached dwelling residences in mobilehome parks differently from

houses in residential single-family detached dwelling subdivisions.

In response to Pacific's comments, DRA adrnopishes Pacific

for taking a position which is inconsistent with the settlement

adopted in 0.92-01-023. DRA believes that hearings and enforcement

proceedings are required.

Discussion

The basic question we address is wlLether the LEes should

maintain cable up to the MPOE/main distribution terminal of a

rnobilehome park or through the park to each mobilehome within it.

As several parties point out, 0.92-01-023 is unclear as to how the

demarcatiDn points for mobilehome parks are to be established.
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D.92-01-023 would place much of the burden of wiring maintenance on

owners of "continuous" property which the decision defines as:

... a property wholly owned or leased by a
single entity which contains or will contain
multiple buildings where all portions of the
property may be served without crossing a
public thoroughfar~~rthe property of another.
There are three basIc'if-ypes of Continuous
Properties.

1. Single-tenant commercial in which one owner
or ~~nant occupies all buildings.

2. Commercial and residential (~, colleges,
military installations) in whicn a mixture
of business and residential uses exists.

3. Multi-tenant commercial and/or residential
in which several tenants occupy building
individually on a per-floor or per-section
basis.

In the case of mobilehome parks, the definition of

"continuous" is open to interpretation. The LECs could consider

mobilehome parks to be continuous property, as DRA advocates. It

appears, however, that mobilehome parks do not fall under any of

the three categories described in the definition.

Notwithstanding the possible interpretations of the term

"continuous," we question the equity of treating mobilehome owners

differently from owners of residential housing in single-family

detached subdivisions. Currently, the LECs install and maintain

wiring up to single-family detached houses. If we were to require

mobilehome park owners to maintain wiring within the parks, they

would need to pass along associated ~osts to their tenants.

Customers who own mobilehomes, therefore, would not receive the

same level of telecommunication services as other homeowners.

We are confused by DRA's critic":"sms of Pacific. Pacific

has not necessarily changed its position. Indeed, we sought

comments in these matters because the settlement adopted in

D.92-01-023 is unclear regarding treatment of mobilehome parks.
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Moreover, Pacific's comments appear to be a good faith effort to

resolve these issues in a way that benefits part of DRA's

constituency and· does not appear to disadvantage anyone. We find

no need for hearings in this, matter. Nor do we see. any reason to

initiate enforcement proceedings. DRA does not even allege that
.,- .: ... -

Pacific .has violated ~y ru:e,' :·tariff, or order.
We will require the LECs to treat mobilehome parks as any

other residential subdivision. As proposed by the small telephone

companies, Sec~~::~ III.C. of the rules adopted in 0.92-01-023 will

be clarified to include the following provision:

4. Mobilehowe parks as defined in § 18214 of
the Health and Safety Coce shal~. r.ot be
considered continuous property as defined
herein. Instead, service to mobilehome
parks shall be provided by the utility in a
manner consistent with service to
residential single-family detached home
subdivisions.

Our decision today would extend beyond implementation of

the rules adopted in 0.92-01-023 utility practice which was in

effect at the time of the "start up" revenue requirement adopted in

0.89-12-048. Maintaining mobilehome park cable is therefore not a

new cost. For this reason, we will not consider increases to the

Z factor for costs associated with maintaining mobilehome park

cable.

Findings of Fact

1. By assigned Commissioner ruling dated July 16, 1992, the

Commission initiated a review of demarcation points for mobilehome

parks.
2. D.92-01-023 established demarcation points for several

types of property but did ~ot specify treatment of mobilehome

parks.
3. It would be equitable to treat mobilehomes like single­

family detached dwellings in subdivisions for purposes of
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establishing demarcation points which determine the LECs'

responsibility for maintenance of cable.

Conclusi.on of Law

The Commission should modify Section III.C. of the rules

adopted in 0.92-01-023 to ~nclude the following provj3ion:

4. Mobilehome pa~~;as defined in § 18'i4 of
the Health and':Safety Code shall not be
considered continuous property as defined
herein. Instead, service to mobilehome
oarks shall be provided by the utility in a
manner consistent with service to
residential single-family detached home
subdivisions.
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ORDER

IT IS ORDERED that Section III.C. of the rules adopted in

Decision 92-01-023 is modified to include the following provision:
4. Mobilehome parks as defined in § 18214 of

the Health and Safety Code shall not be
considered continuous property as defined
herein. Instead, service to mobilehome
parks shall be provided by the utility in a
manner consistent with service to
residential subdivisions.

This order is effective today.

Dated January 22, 1993, at San Francisco, California.

DANIEL Wm. FESSLER
President

PATRICIA M. ECKERT
NORMAN D. SHUMWAY

Commissioners
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r CERTIFY THAi nus DECISION
WAS APPROVED BY THE ABOVE

COf,,1MISSlONERS TODAY

I~t?,~J~.
N It J. brt.JL1.1AN. EAecutive Director
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CA Codes (hsc: 18200-18218.5)

18213. "Mobilehome accessory building or structure" is any awning,
cabana, ramada, storage cabinet, storage building, private garage,
carport, fence, windbreak or porch, or any residential building or
structure established for the use of the occupant of a manufactured
home, mobilehome, or recreational vehicle on a lot.

18214. (a) "Mobilehome park" is any area or tract of land where two
or more lots are rented or leased, held out for rent or lease, or
were formerly held out for rent or lease and later converted to a
subdivision, cooperative, condominium, or other form of resident
ownership, to accommodate manufactured homes, mobilehomes, or
recreational vehicles used for human habitation. The rental paid for
a manufactured home, a mobilehome, or a recreational vehicle shall
be deemed to include rental for the lot it occupies. This
subdivision shall not be construed to authorize the rental of a
mobilehome park space for the accommodation of a recreational vehicle
in violation of Section 798.22 of the Civil Code.

(b) Notwithstanding subdivision (a), an area or tract of land
zoned for agricultural purposes where two or more lots are rented or
leased, held out for rent or lease, or provided as a term or
condition of employment, to accommodate 12 or fewer manufactured
homes, mobilehomes, or recreational vehicles used for the purpose of
housing agricultural employees shall not be deemed a mobilehome park
for the purposes of the requirement to obtain an initial or annual
permit to operate or pay any related fees required by this part.

(c) Notwithstanding subdivision (a), an area or tract of land
shall not be deemed a mobilehome park if the structures on it consist
of residential structures that are rented or leased, or held out for
rent or lease, if those residential structures meet both of the
following requirements:

(1) The residential structures are manufactured homes constructed
pursuant to the National Manufactured Housing Construction and Safety
Act of 1974 (42 U.S.C. Sec. 5401 et seq.) or mobilehomes containing
two or more dwelling units for human habitation.

(2) Those manufactured homes or mobilehomes have been approved by
a city, county, or city and county pursuant to subdivision (d) of
Section 17951 as an alternate which is at least the equivalent to the
requirements prescribed in the California Building Standards Code or
Part 1.5 (commencing with Section 17910) in performance, safety, and
for the protection of life and health.

18214.1. "Park" means any manufactured housing community or
mobilehome park.

18214.2. "Multi-unit manufactured housing," for the purposes of
this part, has the same meaning as in Section 18008.7.

18214.5. "Permanent building" means any permanent structure, other
than factory-built housing, under the control and ownership of the
mobilehome park owner or operator which is not on a lot.
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