MDMA Users Group Meeting, 2/23/98





1. 	20-50 KW customers


	1.1	Can non-UDC MDMAs read non-interval meters?


		1.1.1 	Policy


			PGE - uncertain


			SCE - yes, permitted


			SDG&E - no, not allowed


		1.1.2	Technical


			All 3 have problems


		RESOLUTION: Forward to Rule 22 Working Group





	1.2	Policy - Can an ESP or customer use statistical load profile to calculate 					settlements if you have interval data?


			SDGE - no


			PG&E - no


			SCE - unsure


		RESOLUTION: Forward to Rule 22 Working Group





2.	Roles of different groups


	2.1	MUG


Addresses with 1998 issues


Technical in nature


Consensus oriented


Practical details


Forward recommendations where appropriate to PSWG and other WGs


	2.2	PSWG


Addresses 1999 issues


Technical in nature


Some policy


	2.3	UDC Meeting


Communication to market


UDC consensus on CMEP format


MDMA approval process


RESOLUTION: MUG will work with the UDCs to try to have the UDC meeting in the morning, MUG meeting in the afternoon.





3.	Monthly VEE


	Question: Do MDMAs have to perform monthly VEE?


	RESOLUTION: On hold until 20-50 kW decision from Rule 22 WG or Commission





4.	CMEP Proposal: Add flag for final or opening read


4.1	"O" - opening read


4.2	"F" - final read


RESOLUTION: “Freeze” current protocol; put this on list for next round of CMEP for PSWG (SCE said it is important, but not urgent). Also, recommend to PSWG an ongoing change procedure including proposed revision dates (e.g. 1/1 and 7/1 each year). MUG will only worry about 1998 “showstoppers” right now.


5.	VEE Technical Issues


5.1	Can seasonal field be dropped for CMEP?


Answer: Only need to populate seasonal field for TOU reads.


5.2	VEE Estimation for partial days: Can you use intervals in partial days for historical estimation?   


Yes. PG&E (Duncan Cano) will hold conference call and add to the VEE rules Version 1.3 (to create Version 1.4).


5.3	Can the customer read their own meter?  When is this OK?


Answer: Not OK as backup plan for MDMA approval. Also, customer can never read interval meters.


5.4	What about other MDMA or MSP as backup?


Other MDMA or MSP as backup must be pre-approved by UDC (MSP must have same training as MDMA, and MSP training must be reviewed by UDC). The impediment to MSPs as backup: policy / liability, with UDCs liable for meter reading and CPUC liable for reads associated with meter installation only. 5.4.1	A petition for modification?


5.4.1.1	Make PUC responsible for certifying MDMAs?


	PG&E suggested approval of such a petition unlikely.


5.4.1.2 	Include backup meter reading as part of MSP certification?


RESOLUTION: Chris King will follow up with CPUC Staff and get back to the MUG.





6.	UNI


Lorenzo Kristov walked through current proposal and work on Universal Node Identifiers and passed out a handout.


 


7.	Miscellaneous technical issues


7.1	Identifying channel number on meter ID


For meters that get signals to change into different channel, how are different channels indicated in the CMEP format?


SDG&E will add channel to meter ID, expects some sort of system from MDMAs when reporting these reads


PG&E and SCE unsure of requirement


RESOLUTION: Duncan Cano will include this on the conference call agenda.


7.2	What if wrong interval is being collected from meter?


7.2.1	If interval is too short (5 minutes instead of 15), can aggregate intervals. 


7.2.2	If interval is too long?   


RESOLUTION: Conference call.


7.3	Do you have to keep adjusted data forever?


The data that was used for settlement should be kept for 3 years.  If it is adjusted, it should also be kept.


	7.4	If interval data passes sum check after manual analysis, rules say that the data should be marked as verified.  By the rules, this data does not have to be spike checked, etc.  However, the verified in this case only means that the data has been verified as passing the sum check.  This data should still be passed through the other checks.


RESOLUTION: PG&E will clarify in the VEE rules version 1.4.








7.5	How is midnight represented?


Everybody will represent midnight as 00:00, except for SDG&E.  SDG&E will accept timestamps of 00:00 or 24:00, but will put 24:00 in their output files for the ESPs.


7.6	Cutting off data streams for reporting data in CMEP format


7.6.1	Is any cutting off required for normal accounts?  No


7.6.2	For calendar month billing customers, cutting off at midnight LOCAL (including daylight savings time) time is required.  Timestamps in CMEP format are still UTC.


7.7	Identification of calendar month billing customers


 	SDG&E uses cycle 22


 	PG&E and SCE will find out and communicate to group


7.8	Information passing in DASR that MDMAs need; there seems to be some required data elements missing.


7.8.1	Need service voltage or DLF designator so MDMAs can apply the correct distribution loss factors.


7.8.2	Need the UDC tariff or rate code identifier so MDMA can supply the correct data to the UDC.


7.8.3	Need an indicator whether KVARH reads are required for each meter.  For example, meters on SCE's GS-2 rate need KVARH if customer is over 200KW.  In previous workshops, there was talk about adding an indicator to the rate code to indicate this, for example GS-2 versus GS-2R
